Páginas

dimarts, 4 de desembre del 2012

Congost de Mont-rebei

Durant la nostra escapada pel pont de la Puríssima per les terres de Lleida, vam aprofitar per visitar un del llocs que nosaltres considerem com un dels més impressionants de Catalunya: El congost de Mont-Rebei.

És una excursió d'unes 3.30h i uns 215m de desnivell. És una excursió molt senzilla i especialment recomanable. Simplement  s'ha de tenir especial cura en el tram del congost (sobretot amb els nanos), donat que és un camí estret i penjat en un cingle vertical, i no és recomanable per a gent amb vertigen.



El congost de Mont-Rebei, està situat a la comarca de la Noguera, a la província de Lleida. És un congost impressionat i salvatge tallat a la mateixa roca que sobrevola les turqueses aigües del Noguera Ribargorçana. Les seves parets tenen uns 500m l'alçada i hi ha punts on l'amplada del congost es de només 20metres!  És una meravellosa obra d'enginyeria que va permetre obrir un camí per possibilitar la comunicació entre els pobles de la zona (Pont de Montanyana i Corcà). 
El 1977 les aigües del pantà de Canelles van arribar al seu pas més alt i van inundar el camí, perdent aquesta vía de comunicació, excepte en períodes de sequera. Al 1984 la companyia ENHER va fer construir un nou pas, també tallat a la paret de roca, a uns 30 metres per damunt del camí vell, molt per sobre del nivell màxim de l'aïgua.
Avui en dia, tots dos camins es poden visitar a través del GR-1 i s'han habilititat tot un seguit de passamans i bancs que ens permeten poden gaudir amb seguretat d'aquest increïble regal per a la vista

Hi han forces variants per fer aquest camí. Nosaltres, en aquesta ocasió vam fer la versió curta, que es la de poc més de 3h i que surt des de l'aparcament de la Masieta (fa uns anys vam fer la opció que surt des de l'Ermita de la Pertusa i realment és encara més maca, tot i que el camí es força més cansat i potser son 6h anada i tornada)  

Podeu trobar una descripció molt ben detallada de l'excursió en aquest enllaç de la web Lleida Turisme : http://www.lleidatur.com/Turisme/Visita/espai-natural-congost-de-mont-rebei/177.aspx


Deixem el cotxe al pàrquing habilitat a la zona de la Masieta i comencem a caminar.
Al cap d'una estona ens trobem una desviació que ens indica si volem agafar el camí antic (el que passa per sota i que només es pot transitar quan el nivell del pantà està baix) o el camí nou que transcorre per la part alta del congost. Nosaltres agafarem el camí nou, que és el que ens ofereix les vistes més espectaculars.


En uns 40 minuts arribem al pont metàlic.


En una mitja hora més podem començar a trovar-nos amb els primers passamans que ens indiquen que el famòs camí del congost està proper


I tachán. Aquí el tenim. tot un regal per la vista!!!
Les fotos no li fan justícia perquè vam tenir mala sort de tenir el sol de cara, però si podeu, us aconsellem que intenteu fer aquesta escapadeta en un dia laborable que us pogueu agafar festa, perquè veure aquest paisatge, totalment desert, sense gent, no té preu.


Les altíssimes parets del congost et fan sentir ben petit, i les aigües del Noguera Ribagorçana baixen amb força, dibuixant un hipnotizant zig-zag de color blau turquesa que ens deixa totalment embalassats. El nivell de la pressa està baix, de manera que podem veure clarament com transcorre l'antic camí per la part baixa del congost. També deu ser un camí preciós (tot i que els cartells indicatius recomanen portar casc eh...)



Arribem al final del congost i les muntanyes s'obren de nou per redescobrir la impressionant vall per on transcorre el riu.

Tot i que ens hagués agradat continuar una mica més, avui fa una ventada impressionant i al surtir de l'abric de les parets del congost notem la força del vent com una bofetada. Després de llençar-nos un parell de pedres a gran velocitat ben a prop, van decidir que era més inteligent donar mitja volta i aprofitar per buscar un bon banc amb vistes per dinar.


És un camí impressionant!!


Us deixem l'enllaç del track extret del Wikiloc i que vam utilitzar nosaltres